Sommerens drinktrender

Nordmenn er de siste årene blitt langt mer kreative både når det gjelder mat og drikke. Den siste trenden er friske urter i drinken!

Bartender og rektor ved Barskolen Steinar Jensen, har sammen med noen av Oslos dyktigste bartender utviklet mange nye drinker som passer utmerket til sommeren. Ta deg en tur på butikken og handle med deg friske urter ikke bare til maten, men også når du skal lage drinker. Fordelen med friske urter er at disse kan du kan ta vare på hele sommeren så lenge du vanner dem og passer litt på dem.

Ny trend

Drinker med urter kan likne litt på smoothies, hvor man presser smakstilsetninger som lime og tilsetter forskjellige typer urter. Med litt prøving og feiling kan du lett lage dine egne oppskrifter. Og du trenger heller ikke alltid blande med alkohol, slik at disse «drinkene» også kan brukes i barneselskap.

Til mange typer selskap

Drinkene kan du servere til mange slags anledninger, som;
– Når du skal på piknik. Lag drinkene i termosen og ta med deg overalt.
– Når du skal ha voksent te- og kaffeselskap.
– Når du skal ha hageparty. Forfriskende «pitcher» (mugge) du kan lage på kjøkkenet og ta med deg ut i hagen eller på balkongen en varm sommerdag.
– Til terrassekosen. Med metoden «press & squeeze» blir frukt og alkohol presset sammen til herlige drikker.
– Og ikke minst når du kommer solbrent hjem fra en dag på stranden kan du lage deg friske og leskende milkshakes med ferske frukter som passer godt både før grillmaten og som dessert etterpå.

Is, is og mye is

Steinar Jensen fyller bokstavelig talt på med noen gode råd når du selv skal lage drinkene dine hjemme.
Is og varm sommer hører sammen – også når det gjelder å mikse drinker. Men da tenker vi selvsagt på is med vann som du kan lage i din egen fryseboks. Ikke spar på isen – disse drinkene skal være kalde.
Husk at glassene som drinkene skal serveres i bør være kalde. Har du massevis av is, kan du fylle glassene med isbiter, eller du kan sette dem i kjøleskapet eller fryseren slik at de blir iskalde.
Husk også at drinker med urter er ferskvare som smaker best dersom de drikkes kort tid etter at de er laget.
Drinkene kan du servere i mange typer glass, det trenger langt fra å være de typiske drinkglassene. Her er det mye opp til din egen kreativitet. Bruker du basilikum i drinken, kan du selvsagt også pynte med friske basilikumblader på toppen eller rundt glasset.
Du trenger heller ikke et kjempeutvalg av dyrt utstyr. Det du trenger er en mikser til å blande drinker, men også til å knuse is. Is kan du også knuse ved å legge den i et håndkle og bruke en kjevle eller klubbe til å knuse isen med.

Smak deg (forsiktig) frem
De beste drinkene lager du når du bruker oppskriftene som et utgangspunkt. Kanskje ønsker du mer smak av en type urter, eller mindre smak av lime, eller du ønsker kanskje mindre sukker. Med litt trening kan du derfor snart bli bartender med dine egne oppskrifter.
For å unngå at læreperioden «utarter» seg, kan du bruke et sugerør (av den litt kraftige typen) som du dypper ned i drinken. Hold en finger på toppen slik at du tetter den ene enden. Ta sugerøret opp av glasset. På den måte blir det ikke for mye smaking…

Slik lager du sukkerlake:
Bruk ½ liter vann og 200 g sukker i en kjele, la koke i 10 minutter og avkjøl. Vil du lage drinker med mindre sukker kan du bytte ut sukkeret med lavkalorisukker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *